Creierul uman este cea mai complexa si mai putin inteleasa parte a anatomiei umane.
Cu siguranta sunt inca multe lucruri pe care nu le cunoastem, dar iata cateva lucruri interesante pe care le-am descoperit deja.
1. Impulsurile nervoase in si din creier calatoresc cu o viteza de pana la 275 km pe ora. Te-ai intrebat vreodata cum poti reactiona atat de rapid la lucrurile din jurul tau sau de ce o lovitura la deget iti transmite imediat senzatii de durere? se datoreaza vitezei foarte mari a impulsurilor nervoase de la creier la restul corpului si invers, aducand reactiile la viteza unei masini de lux de mare putere.
2. Creierul opereaza cu aceeasi cantitate de energie cu a unui bec de 10 Wati. Creierul genereaza aceasta energie chiar si atunci cand dormi. Imaginea aceea din desene cu un bec deasupra capului atunci cand iti vine o idee nu este prea departe de adevar.
3. Celulele creierului uman pot stoca de cinci ori mai multa informatie decat Eciclopedia Britanica. oamenii de stiinta inca nu au stabilit o cifra exacta, dar capacitatea de stocare a creierului se intinde undeva intre 3 si 1000 terabyti.
4. Creierul tau foloseste 20% din oxigenul care intra in sange. Creierul ocupa doar 2% din masa corporala si cu toate astea consuma mai mult oxigen decat orice alt organ, ceea ce il predispune la daune provocate de privarea de oxigen. Deci respira adanc pentru a-ti mentine creierul fericit si celulele oxigenate.
5. Creierul este mai activ noaptea decat in timpul zilei. Ai crede ca toate activitatile complicate din timpul zilei iti solicita creierul la maxim, dar realitatea sta de fapt invers. Atunci cand dormi, creierul tau se activeaza, oamenii de stiinta nu cunosc inca motivele pentru asta, dar ii poti multumi creierului tau pentru toate acele vise placute.
6. Cu cat ai un IQ mai mare cu atat visezi mai mult. Poate fi adevarat, dar nu lua asta drept un semn al retardului mental daca nu iti amintesti toate visele. Majoritatea oamenilor nu-si amintesc toate visele iar durata acestora variaza oricum intre 2-3 secunde, ceea ce nu le face prea lungi pentru a ni le aminti.
7. Neuronii continua sa creasca pe tot parcursul vietii. Ani de zile oamenii de stiinta si doctorii au crezut ca creierul si tesutul neuronal nu poate creste sau regenera. Separe insa ca acestia cresc insa pe tot parcursul vietii, ceea ce adauga o noua dimensiune studiului creierului si bolilor care il afecteaza.
8. Informatia calatoreste la viteze diferite in functie de tipurile de neuroni. Nu toti neuronii sunt la fel. Sunt cateva tipuri diferite de neuroni in corp iar viteza de transmitere a informatiei variaza intre 0.5m/sec si 120m/sec.
9. Creierul nu poate simti durerea. Creierul este centrul durerii, dar creierul in sin enu ar ereceptori si nu poate simti durerea. Asta nu inseamna ca nu te poate durea capul. Creierul este inconjurat de o sumedenie de tesuturi, nervi si vase de sange care sunt foarte receptive la durere si iti pot da o durere de cap ingrozitoare.
10. 80% din creier este apa. Creierul tau nu este acea masa gri ferma pe care ai vazut-o la tv. Tesutul viu al creierului este un organ roz cu aspect gelatinos multumita concentratiei mare de sange si apa pe care o retine in tesuturile lui. Deci, data viitoare cand te simti deshidratata, bea putin apa pentru a-ti ajuta creierul sa se rehidrateze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu