duminică, 19 decembrie 2010

creierul bebelusului tau .


Fiecare persoana are in perioada adulta aproximativ acelasi numar de neuroni ca la nastere, dar aceste celule cresc, ajungand la dimensiune maxima la varsta de aproximativ sase ani. Un nou-nascut are creierului triplu decat dimensiunea normala in primul an de viata (nu e de mirare ca bebelusii au un cap atat de mare, 350-400 g!). Simtul tactil este primul simt care se dezvolta la un fat, el experimentand acesta senzatie inca de la 8 saptamani cu ajutorul buzelor si al obrajilor, potrivit Environmental Graffiti.

Potrivit Ele.ro, intre cea de a 10 si cea de a 17 saptamana de gestatie in uter, fatul acumuleaza cantitatea fabuloasa de 250.000 neuroni pe minut! Numeroase conexiuni neuronale dispar la nastere, proces denumit de neurobiologi "hecatomba neuronala", astfel se explica faptul ca nu ne mai amintim mare lucru din ce se intampla in primii ani de viata. Este ca un schimb . Bebelusul isi pierde o mare parte din reflexele anterioare pregatindu-se cu pasi inceti sa devina adult. Astfel uita de grasping sau "reflexul maimuta", pe la varsta de 5 luni mersul automat, atunci cand puiul e ridicat in pozitie verticala, are tendinta sa faca niste pasi exagerati de mari. Acest reflex dispare in cateva saptamani, reflexul lui Moro sau al bratelor incrucisate, la una sau doua luni dupa nastere, reflexul suptului si altele. Ceea ce este fascinant este ca un bebelus normal, nascut la termen are peste 70 de reflexe testabile.

Pana la 6 luni, bebelusii din toata lumea vorbeasc aceeasi limba. "Ganguriada" unui bebelus din Africa e asemanatoare cu a unuia dinEuropa sau cu a unuia din Asia. Abia dupa 10-12 luni, acesta incepe sa nu mai vorbesca decat in limba materna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu